Müceddere tarifi müceddere en kolay nasıl yapılır ? müceddere tarifi.....

Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı bulgur
2 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı pulbiber
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber 
Müceddere Yapılışı
Yeşil mercimeği tencereye alıp, üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin ve haşlayın. Üzerine biber salçası, bulgur ve tuz ekleyin. Pilav suyunu çekip, göz göz olana dek pişirin. Ayrı bir yerde soğanı piyazlık doğrayıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Pulbiber ve karabiber ilave edip, ocaktan alın. Pilavı servis tabağına alın. Kavrulan soğanın yağını kevgirle süzüp, pilavın üzerine gezdirin. Pilavı soğanlarla süsleyip, servis yapın.
takvim
Sizlere bir pasta çeşidi daha işte gofret pasta nasıl yapılır gofret pasta tarifi....

Malzemeler
Bir buçuk kg süt
13 çorba kaşığı tozşeker
13 çorba kaşığı irmik
3 çorba kaşığı hindistancevizi
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı margarin
Etrafı için: 50-60 adet içi beyaz
dolgulu rulo gofret
Üzeri için:
İki buçuk su bardağı süt
1 paket çikolata sos

Gofret Pastası Yapılışı
Tencerede süt, tozşeker ve irmiği tahta bir kaşıkla kaynayana dek karıştırarak pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp içine hindistancevizi, vanilya ve margarini ekleyip karıştırın. 22 cm çapında kelepçeli bir kek kalıbının kenarlarına irmikli karışımdan sürün. Daha sonra rulo gofretleri birbirlerine paralel gelecek şekilde dizin. Ortasına muhallebiyi boşaltın. Üzeri için süt ile çikolata sosu pişirin. Ilındıktan sonra pastanın üzerine dökün (bekletirken üzerinin kabuk bağlamaması için arada bir tahta kaşıkla karıştırın). Buzdolabında bir gece bekletin. Dilimleyerek servis yapın.

Takvim.
İyi bir baklava satın almadan önce iyi baklava nasıl anlaşılır hileli baklava ile iyi kaliteli baklava arasındaki fark nelerdir? işte iyi baklava nasıl anlaşılır?....

Baklava satın alırken öncelikle güvenilir markalar tercih edin. Kilosu 40 liranın altında olan baklava, kalitesiz malzeme ile üretilen baklavadır.

Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. 

Rengi soluksa ve malzemesi dolgun ve çıtır çıtır görünmüyorsa bu baklavaları tercih etmeyin.
 
Ayrıca şerbeti donuk değil parlak olmalıdır.

Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli. 
 
Aldığınız baklava midenizi yakıyorsa bir daha bu markadan almamanızı öneririz.

Sağlıksız ve kalitesiz malzemelerle yapılan sahte baklavadan uzak durulmalı.

Görüntü itibariyle baklavaya benzeyen, sadece tadı ile anlaşılabilecek ve merdiven altı firmalarda üretilen baklavalarda antep fıstığı yerine bezelye; ceviz yerine ise yer fıstığı kullanılıyor.
milliyet
Zeytinyağının faydaları nelerdir zeytinyağı nelere iyi gelir? işte zeytinyağının faydaları....

Tıpkı portakalı sıkıp suyunu içebildiğimiz gibi zeytini de sıkıp yağ olarak kullanıyoruz. Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz’in tam ortasındaki Girit Medeniyeti’ne, M.Ö. 4500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir.. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacının adı mitoloji ve botanikte “ölümsüz ağaç”tır.
Asırlar boyunca elle toplama ya da silkme yöntemi kullanılmıştır. Bir de, yere düşmüş zeytin meyvelerini toplama yöntemi vardır. Hasat, Kasım ile Mart ayları arasında yapılır. Ancak genel yöntem silkmedir. Elle toplamada, sağma veya taraklama yöntemi, yerden toplamada ise merdane veya fırça kullanılır. Günümüzde zeytin hasadında makineden de (sarsma ve yerdeki meyveleri emici ekipmanlarla toplama) yararlanılmaktadır. Uygulamada en fazla emek gerektiren yöntem, elle toplamadır. Saatte en fazla 9-10 kilogram zeytinin toplandığı bu yöntem, meyve sağlam ise en iyi kalitede zeytinyağı üretilmesini sağlar.
Isıl işlem görmeden meyvesinden yağ çıkarılan Zeytinyağı kültüründe, binlerce yıldan bu yana değişmeyen başka bir gelenek de zeytinden yağ çıkarma yöntemidir. Bunun nedeni zeytinyağının, zeytinlerin soğuk presten geçirilmesiyle elde edilmesi ve hiçbir kimyasal işleme gerek duymadan yenilebilmesidir. Sızma yag olarak adlandırılır.
Bugünku sisteme, Kontinü sistemi, tam otomatik sistem denir. Önce zeytinler türlerine göre ayrılır. Huni adlı çukura dökülen zeytinler makine sistemiyle yapraklardan temizlenir ve kırıcıda ezilip kırılır (makine, üçbin devirle çekirdeği unufak eder). Buradan çıkan hamur, karıştırma yoğurmadan sonra su verilir, posa ve şırası ayrıştırılır. Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınır, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılır. Buradan doğal yağ güğümlere, teneke ve şişelere doldurulur. Yağdan geriye kalan prina tekrar öğütülüp sabun yapmada kullanılır. Prina posasına pelet denir ve yakacak, yakıt olarak kullanılır.
Zeytinyağında asitlik derecesi nedir?
100 gr zeytinyağında bulunan “oleik asit” miktarının yüzde olarak belirlenmesidir.
Asit oranı %1 e kadar olan zeytinyağları “sızma” olarak adlandırılır.
Asit oranı %1-2 arasında olan zeytinyağları “natürel “olarak adlandırılır.
Asit oranı %2-3 arasında olan zeytinyağları “natürel birinci ” olarak
adlandırılır.
Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir?
İklim, zeytinağacının yetiştiği bölge, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletilmesi, zeytinin erken veya geç toplanması, zeytinin her yıl renk , koku ve tat açısından değişiklik göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan yöntemler zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olur. Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir.
Hangi Zeytinyağını Kullanayım?
Öncelikle salatalar için evinizde mutlaka natürel sızma yağ bulunmalıdır. Erken hasat sızma tipi herkesin damak tadı için uygundur. Başlangıçta soğuk sıkma ile normal sızma yağı arasındaki farkı algılayamayabilirsiniz. Bu son derece doğaldır. Böylece çok pahalı bazı yağlar için ayrıca para ödemeniz gerekmez. Ama salatalarda erken hasat sızma yağı kullandıkça, bir takım farkları algılamaya o andan itibaren de raflarda daha bilinçli olarak zeytinyağı aramaya başlarsınız.
Yemeklere koymak için başlangıçta rafine zeytinyağı çok uygundur. Çünkü ayçiçeği gibi renksiz, tatsız ve kokusuz yağa alışmış insanlar için ayçiçeğine en yakın zeytinyağı rafine olanıdır. Sağlık açısından,rivyera ve natürel zeytinyağı ile arasında çok büyük fark yoktur. Zeytinyağı ile kızartma yapabilir miyim?
Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Zeytinyağı yüksek ısıya daha dayanıklı kızartma yağı olarak daha sağlıklıdır. Zeytinyağı asitlik oranına göre 210 C- 240 C de değişirken, tereyağı 110 C , ayçiçekyağı 170 C de özelliğini kaybeder ve
zararlı hale dönüşür. Kızartmaların genellikle 140- 180C de yapıldığını bilmemiz gerekir.
Rafine zeytinyağı kızartmalar için vazgeçilmezdir. Özel bir işlemle üretildiği için, yüksek ısıda hızla yanarak ya da parçalanarak yağı bozan kimi maddelerden kurtarılmıştır ve bu nedenle kızartma işlemine çok uygundur.
Ekonomik Zeytinyag hangisi?
En ucuz ürün geç hasat zeytinyağıdır. Ama onun yemeklere verdiğini yağlılık duygusu, diğer tüm yağlardan iki kat fazladır.
Zeytinyağını nasıl saklamalı?
Zeytinyağı ışık, sıcak, hava, zaman faktörlerinden etkilenir. Alırken ve saklarken, kapalı ve ışıksız yerde korunmalıdır. Serin bir yerde durmalıdır. Buzdolabına konulmaz. Cam ve koyu renkli olan şişeler tercih edilmelidir. Hava almamalıdır. Zeytinyağı havayla temas ettiğinde oksidasyona uğrar. Oksidasyon da yağı ekşitir, tadını bozar. Bunun için zeytinyağı şişelernizin ağızlarını sıkı sıkıya kapalı tutun. Ayrıca, eksilen yağı takviye edin ki, şişe ile kapağı arasındaki boşluk çok olmasın.
Her zeytinyağının kendine has renk, koku ve tadını aynen koruyabilme süresi ortalama 1,5 senedir, bekledikçe “bozulmasa” da, aromasını yavaş yavaş yitirir, giderek rengi açılır,tadi acir. Mideyi rahatsiz eder.
Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez….
  1. Kandaki kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmaktadır. Kalp ve damar sağlığımıza olumlu etkisi bununla sınırlı değildir. Kötü kolesterol LDL’yi azaltırken, iyi kolesterol HDL’yi artırır.
  2. Zeytinyağı, tansiyonun kontrol altında tutulmasında da önemli bir rol oynamaktadır.
  3. Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardım eder.
  4. Cocuk gelişiminde hayati önem taşıyan yağ asitlerini, Anne Sütüne eş miktarda içerir. Söz konusu yağ asitleri, çocukların kemiklerini güçlendirir. . Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır.
  5. Önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır. Köpekbalığındaki sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur Günde 100 cl . zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50′ye yakın azaltmaktadır.
  6. Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde kansere karşı hücreleri korur. Cilt ve sac kalitesini arttirir.
  7. Yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hemde beyin fonksiyonları üzerinde ki etkilerini geciktirmektedir
  8. Gastrit ve ülsere karşı koruma sağlar. Mide asitini azaltir. Hazmı en kolay oldugundan besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler. Bağırsaklardan yiyecek geçişini kolaylaştırmak suretiyle kabizliga engel olur.
  9. Safra kesesinin safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu önler. Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir..
  10. Merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikte ve dokularin yaralanmalarinda enfeksiyonlara karsi faydalidir.
  11. Sabah kahvaltıdan önce 1 veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı biraz suyla karistirilip icilirse basit kronik kabızlığa iyi gelir. Basur şikayetlerini giderir.
  12. Ağrı, romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde; zeytinyağı sürülür.
Kurban bayramına özel tatlı tarifi bayramda en kolay tatlı tarifi için çerkez tatlısı tarifi....

  • Hamur için:
  • 3 su bardağı un
  • 100 gram oda sıcaklığında margarin
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 20 gram yaş maya
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yeteri kadar su
  • Hamurların üzerine sürmek için:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • İç malzemesi için:
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 çay bardağı hindistancevizi
  • 1 çay bardağı toz antepfıstığı
  • Bir buçuk su bardağı pudraşekeri
  • 7 adet yumurtanın akı
  • Kızartmak için:
  • Sıvıyağ
  • Şerbeti için:
  • 2 kg tozşeker
  • 1 litre su
  • Yarım limonun suyu
  • Üzerine:
  • Toz antepfıstığı
Instructions
  1. Öncelikle tüm iç malzemeyi iyice karıştırıp, bir kenara alın. Şerbeti için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip, iki taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Hamur için unu tezgahın üzerine eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına margarin, yoğurt, irmik, maya, yumurta, rendelenmiş portakal kabuğu ve tuz ekleyin. Un hariç bütün malzemeyi karıştırın. Daha sonra kenarlardaki unu ortaya alın ve su ilavesiyle birlikte kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üstünü nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Merdane yardımıyla hamuru 3 mm kalınlığında açın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Hazırladığınız iç harçtan 1 parmak kalınlığında uzun şeritler yapın. 1 adet şeridi, açılmış hamurun kenarına koyup, rulo yapın ve kesin. İç harç ve hamur bitene kadar işleme devam edin. İç harçlı uzun hamurları baş parmak uzunluğunda kesin. Çok kızgın olmayan sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Bir kevgir yardımıyla tatlıları yağdan alın ve soğuk şerbetin içine atın. 15 dakika şerbette beklettikten sonra servis tabağına alın. Antepfıstığı ile süsleyip, servis yapın     Kadınca.com
Malzemeler
3 yemek kaşığı şeker
4 yumurta
200 gram labne peyniri
200 gram krema
1 çay kaşığı vanilya
2 adet yaprak jelatin
6 adet kedi dili bisküvi
2 adet muz
Nasıl yapılır
Öncelikle yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın. Toz şekeri ikiye ayırın. Bir kapta toz şekerin yarısıyla yumurtanın beyazını diğer yarısıyla sarısını çırpın.
Sarısını çırptığımız kaba vanilyayı ekleyin, ardından labne ve kremayı da ekleyip karıştırın. Mikser yardımıyla çırparak kar haline getirmiş olduğunuz yumurtanın beyazını da bu karışıma ekleyin ve yavaşça karıştırın.
Başka bir kapta sıcak su ve jelatinleri karıştırarak eritin. Sonra hazırladığınız kremaya ekleyip karıştırın. Ufak bir kalıbın dibine kremanın yarısını döküp yayın. Üzerine kedi dillerini, onun üzerine de dilimlenmiş muzları dizin. Kalan kremayı da üzerine yayın.
Son olarak üzerine isteğe göre Hindistan cevizi, kakao vb. serpebilirsiniz. Buzdolabında yaklaşık 4 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
haber7 

Ekşili et tarifi kars ilimizden....
Malzemeler:
1 kg kuzu eti
2 soğan
3 ortaboy domates
2 sivri biber
Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 limon
Yarım demet maydanoz
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Kuzu etlerini kuşbaşı şeklinde doğrayıp etler suyunu çekinceye kadar pişirin.
Soğanları ve domatesleri yarım ay şeklinde doğrayın. Sivri biberleri biraz irice doğrayın.
Etler pişmeye yakın ayçiçeği yağı, su, soğan ve biberleri ekleyip birlikte kavurun.
Domatesleri ve 1 bardak suyla karıştırdığınız salçayı ilave edin.
20-25 dakika daha pişirin.
İnce kıyılmış maydanoz, 1 limonun suyu, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
Yemeği 2 taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıp sıcak servis yapın


Harika görünümlü Kıymalı kuş yuvası börek tarifi

Malzemeler:
6 adet yufka
İçi İçin:
300 gr kıyma,
1 adet orta boy soğan,
1,5 tatlı kaşığı tuz (damak tadınıza göre ayarlayın),
Pul biber (isteğe bağlı),
Karabiber (isteğe bağlı)
Sosu İçin:
1 çay bardağı sıvı yağı,
1 su bardağı süt,
1 paket kabartma tozu (10 gr).
Üzeri İçin:
1 adet orta boy kase rendelenmiş kaşar peyniri.
Yapılışı:
İçi için; tencereye soğanı koyup kısık ateşte karıştırarak kavuralım.
Üzerine kıymayı ilave edip suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
Sonra tuzunu ilave edip karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
Sosu için; geniş bir kaseye kabartma tozunu, sıvı yağı ve sütü ilave edip iyice karıştıralım.
Yufkaları üçgen olacak şekilde 2 parçaya bölelim.
Yufkaların her yerini sostan sürelim.
Yufkanın ortasına kadar rulo şeklinde saralım.
Ortaya gelince kenarda kalan iki ucu içe doğru kıvıralım.
Üçgenin açıkta kalan ucunu böreğin içine doğru katlayalım ve kenarlarını düzeltelim.
Hazırladığımız kuş yuvalarını yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
Kuş yuvalarını kıymalı harç ile dolduralım.
Böreklerin kenarına yumurta sarısı sürelim.
Önceden ısıtılmış 180° fırında hafif kızarana kadar pişirelim.
Daha sonra fırından çıkarıp üzerlerine kaşar rendesi serpelim.
Kıymalı Kuş Yuvası Böreklerimizi tekrar fırına verip kaşar eriyip hafif kızarana kadar fırında bekletelim.


Köy böreği tarifi....

Malzemeler

Hamur için:
3 su bardağı un
Yarım paket (125 gr) margarin
1 yumurta
1 çay bardağı sıcak su
Tuz


İç malzemesi:
1 soğan
4 patates
200 gr koyun kıyması
1 su bardağı süt
3 yumurta
1 yumurta sarısı
Yarım su bardağı un
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber
Hazırlanışı

Köy böreği:  Hamuru hazırlamak için; unun ortasını havuz gibi açın. Oda ısısında bekletilmiş margarin, 1 yumurta, sıcak su ve tuzu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru yağlı kağıda sarıp buzdolabında 15 dakika bekletin.
İç malzemesini hazırlamak için; patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Çatalla ezerek püre haline getirin. Soğanı ince ince doğrayıp sıvıyağda pembeleştirin. Kıymayı ekleyip 10 dakika kavurun ve ateşten alın. Soğuyunca patates püresi, süt, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
3 yumurtanın sarısını ayırıp çırpın ve unu ekleyip karıştırın. Yumurta aklarını ayrı bir kasede kar halinde çırpın ve sarılı karşıma ilave edip tekrar çırpın.
35 cm çapında yuvarlak fırın tepsisini yağlayıp biraz un serpin. Hamuru fırın tepsisi büyüklüğünde açıp tepsinin kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirin.
Kaşar peynirinin yarısını hamurun üzerine serpin. Kıymalı karışımı yayıp kalan kaşar peynirini serpin ve yumurtalı karışımla kaplayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin. Tepsiyi fırından çıkarıp böreğin üzerine 1 yumurta sarısını sürün. 5 dakika daha fırında pişirin. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.
Antakyaya özgü oruk tarifi diğer adı diğer yörelerimizde içli köfte olarak geçen köftenin Antakya usulü yapımı...
Malzemeler:
Hamuru için:
300 gram dövülmüş et ya da yağsız dana kıyma (isteğe bağlı)
3 su bardağı köftelik ince bulgur
5 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
İçi için:
350 gram orta yağlı dana kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
10 dal maydanoz (arzuya göre)
Kızartmak için:
1,5 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
Bulgurunuzu yoğurma tepsinin içine alın ve üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Şişmesi için üzerini örterek bir kenara alın.
Soğanların kabuklarını soyarak minik küpler halinde doğrayın.
Orta boy bir tavanın içine zeytinyağı, salça ve soğanları alın. Soğanlar hafif pembeleşene kadar kavurun.
Pembeleşen soğanlarınızın üzerine kıymayı ilave edin ve kavurun.
Kıymalar piştiğinde son olarak baharat ve tuzunu ilave edip, dinlenmesi için kenara alın. Dinlendikten sonra maydanozları ince ince kıyın ve harcın içine ekleyin.
Bir kabın için su koyun. Şişmeye bıraktığınız bulgurun üzerine dövülmüş et hariç tüm malzemeleri ilave edin ve arada ellerinizi ıslatarak köftenin hamurunu yoğurun.
Yavaş yavaş kıvam alan köfte hamurunun içine dövülmüş eti ilave edin ve iyice yoğurun.
Hamurunuzdan dilediğiniz büyüklükte parçalar koparın. Ortası kısmından başlayarak köftenizin içinizi parmağınızla oymaya başlayın.
Uzun bir oruk şekli elde ettiğinizde köftelerinizin içlerini soğumaya bıraktığınız iç harç ile doldurun.
Tüm hamura aynı işlemi tekrar edin. Oruklarınızı bir tepsiye dizin ve dolapta 1 saat dinlendirin.
Derin bir tencerenin içerisine sıvı yağı alın ve kızdırın.
Dolapta dinlenmeye bıraktığınız orukları yavaşça kızgın yağın içerisine atın ve kızartın.
Kızaran orukları kağıt havlu serili bir tabağın içerisine aktarın ve fazla yağdan arınmalarını sağlayın.
haber7