- 1 su bardağı kaşar peyniri
- 12 yaprak lazanya
Beşamel sos için :
- 2 yemek kaşığı kadar un (azar azar eklemelisiniz, topaklanmaması için fazlasını eklemeyin)
- 1 su bardağı kadar süt (Ayrandan biraz daha koyu kıvamda olacak, lazanyayı yumuşatması için normal beşamel sostan biraz daha sıvı olmalıdır)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz
Kıymalı harç :
- 300 gr kıyma
- 2 diş sarımsak
- 1 adet büyük soğan
- 2 adet domates
- 1 silme yemek kaşığı domates salçası
- Karabiber, tuz, sıvı yağ, pulbiber
Yapılışı :
Öncelikle kıymayı biraz yağ ile kavurmaya başlayalım. Suyunu bırakıp yarısını çektikten sonra yemeklik doğradığımız soğanları ekleyelim. Soğanlar solduktan sonra da salçasını ekleyip kavuralım. Sarımsağı ekliyoruz. Küp küp doğradığımız domatesleri ekleyerek domatesler pişene kadar ağzını kapatıp bekleyelim. Domatesler piştikten sonra altını kapatalım. Aynı anda beşamel sosu da hazırlıyoruz. Tereyağını da eritip çırpma teli ile karıştırarak unu ekleyip kısa bir süre daha karıştıralım. Un topak topak olursa eğer sütü eklediğimizde de çözülmez ise, tereyağının içinde erimiş sıvı bir un kütlesi olması gerekir. Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar devam ekleyelim. Göz göz olana kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim. Tuz ve karabiberi de ekleyelim. Soğumaya başladıkça katılaşacağını da hesaba katarak çok koyu kıvamlı olmayan sosunuzu hazırlayın.
Başemel sos ve kıymalı iç sıcakken yemeğimizi hazırlayacağız ki lazanyalar yumuşasın, çünkü lazanyaları haşlamadan kullanacağız.
Dikdörtgen borcam kullanalım. Diklemesine yan yana üç lazanya tam sığıyor. Borcam'a bir kepçe başemel sostan yayıp bir kat lazanya serelim. lazanyanın üzerine kıymalı içten ince bir kat olacak şekilde eşit olarak yayalım. Onun üzerine tekrar bir kepçe kadar beşamel sostan dökün. Tekrar lazanya koyarak iç harç bitene kadar bu sırayla işleme devam ediyoruz. En üste bir kat lazanya serip sadece beşamel sosun kalanını dökelim. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip fırına veriyoruz.
Kaşarlar kızarana kadar pişirmeye devam edelim. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder